Stel, na jarenlang genieten in uw huidig huis bent u klaar voor een nieuwe woning waar u nieuwe herinneringen wilt maken. U hakt de knoop door: u wil uw woning verkopen. Dan kan u zich de volgende vraag stellen: ‘wil ik mijn huis verkopen zonder makelaar, of klop ik toch beter aan bij een vastgoedkantoor?’ In dit artikel beschrijven we de mogelijke valkuilen die u ervaart wanneer u zelf uw huis verkoopt.

5 redenen waarom u uw huis niet wil verkopen zonder makelaar

1. Een grondige en nauwkeurige voorbereiding

U heeft het vast al gehoord: een goede voorbereiding is het halve werk. Dat is ook zo wanneer u uw huis verkoopt. Er is namelijk een grondige voorbereiding nodig om tot een succesvolle verkoop te komen. Er wordt namelijk verwacht van verkopers om zowel juridische als bouwtechnische informatie te verschaffen aan potentiële kopers. Indien kandidaat-kopers onvoldoende geïnformeerd worden over aspecten als verkooprechten, elektrische keuringen en isolatiemaatregelen, is de kans namelijk groot dat ze niet zullen overgaan tot aankoop. Het is echter niet makkelijk en erg tijdrovend om als onervaren verkoper te achterhalen wat u wel en niet moet delen, maar met een makelaar onder de arm ziet u terug het bos tussen de administratieve bomen.

2. Een gepaste prijs bepalen

Minstens even belangrijk als de administratieve voorbereiding, is de waardebepaling van het huis. Een correcte verkoopprijs instellen heeft een grote invloed op een vlotte verkoop van uw huis:

  • Schat u uw prijs te laag in? Dan loopt u het risico om een mooie winst mis te lopen.
  • Schat u uw prijs te hoog in? Dan bestaat de kans dat u uw huis niet verkocht krijgt.

Het is echter niet makkelijk om de exacte waarde van het huis te bepalen, zeker wanneer u er geen ervaring in heeft. Dit komt enerzijds doordat er heel wat factoren een rol spelen bij de prijsbepaling van een huis. Voorbeelden hiervan zijn het bouwjaar, de gebruikte materialen of de omgeving van de woning. Daarbij komt dat u in de loop der tijd een emotionele band hebt opgebouwd met het huis. Dat is logisch, u heeft er jarenlang mooie herinneringen opgebouwd, maar deze psychologische band kan maken dat u de waarde van uw huis overschat.

Een vastgoedmakelaar treedt echter op als een neutrale en objectieve bemiddelaar. Door zijn of haar opleiding en ervaring is de makelaar in staat om met alle juridische, bouwtechnische en andere parameters rekening te houden. Dit leidt vervolgens tot een exacte waardebepaling, met een verkoopprijs waarmee u met zekerheid uw geliefde huis een nieuw leven kan geven.

Immo Da Vinci helpt alvast een handje door middel van onze gratis schattingservice.

3. Spreek de juiste mensen aan

Een huis verkoopt zichzelf niet. Er moet voldoende promotie worden gevoerd, want hoe zichtbaarder uw huis, hoe meer mensen u bereikt en hoe groter de kans dat u kandidaat-kopers warm maakt voor een bezichtiging.

Wanneer u ervoor kiest uw woning zelf te verkopen, zal u ook zelf reclame moeten maken. U zal zelf kwalitatief beeldmateriaal moeten voorzien en u moet uw woning op online en offline kanalen delen. Dit vraagt niet alleen veel tijd, maar er is ook geen garantie dat u op zelfstandige basis de juiste mensen bereikt.

Makelaars hebben echter doorgaans een goed en gegrond publiciteitsplan dat in het verleden al vaak tot succes heeft geleid. Niet alleen weten makelaars hoe ze kwalitatief beelden van uw woning moeten nemen, ze hebben ook een gigantisch on- en offline netwerk waarin uw woning snel opvalt voor potentiële kopers. Websitepromotie, sociale media en andere digitale marketingtechnieken hebben geen geheimen voor vastgoedmakelaars. Meer zelfs, een vastgoedkantoor heeft vaak een reeks gelijkaardige woningen in portefeuille. Wanneer een kandidaat interesse toonde in zo’n huis maar besloot dat het toch niet helemaal zijn of haar ding was, is het maar een kleine stap om ook uw woning voor te stellen.

4. Een makelaar is een verkoper

Na het bereiken van potentiële kopers en de bezichtigingen, komt het erop aan uw woning te verkopen. Hiervoor is het belangrijk om de juiste verkoopstrategie te hanteren. Als onervaren huizenverkoper is het echter niet eenvoudig om aan te voelen wat wel en wat niet werkt. Een makelaar daarentegen creëerde door zijn of haar opleiding en ervaring hier een zesde zintuig voor. Hierdoor kan hij of zij door middel van slimme verkoopmethoden, overtuigingsstrategieën en gerichte vragen ervoor zorgen dat er sneller tot een effectief bod wordt gekomen.

5. Van compromis tot verkoopakte

De administratieve en juridische begeleiding stopt niet bij de voorbereidingen van de verkoop. Ook voor het opstellen van het compromis en de verkoopakte kan u terecht bij een makelaar. Het is essentieel dat elk facet van de transactie wordt omschreven in de verkoopovereenkomst. Wanneer u hier niet helemaal in thuis bent, kan een fout snel gebeuren en tot negatieve gevolgen leiden. Een makelaar kan u echter begeleiden. Met zijn of haar functie als tussenpersoon tussen klant, u als verkoper en de notaris kan u gerust op beide oren slapen.

Voor meer efficiëntie en gemak

We winden er geen doekjes om, een makelaar aanstellen is niet kosteloos. De commissie van een vastgoedmakelaar bedraagt doorgaans ongeveer 3% van de verkoopsom, maar dit is sterk afhankelijk van de situatie en van het vastgoedkantoor in kwestie. In ruil van dat percentage krijgt u echter heel veel terug. Met zijn of haar diensten, expertise, netwerk en afzetmarkt realiseert de makelaar het best mogelijke verkooptraject in uw situatie. Hij of zij voorziet in een meerwaarde en in efficiëntie, terwijl u tijd en energie overhoudt om van uw geliefd huis afscheid te nemen.

Bent u overtuigd van de toegevoegde waarde van een makelaar, en bent u van plan uw woning te verkopen? Contacteer ons nu en Immo Da Vinci helpt u met plezier verder.